Kerststol over? Maak er broodpudding van!

Kun je geen kerststol meer zien, maar heb je wel nog wat stukjes over? Verwerk deze dan heel makkelijk in deze broodpudding en geniet!

Dit jaar heb ik zelf met kerst voor het eerst een kerststol gebakken, een bucketlistdingetje. Het was best veel werk, maar hij smaakte lekkerder dan een kerststol uit de winkel. Daar doe je het toch voor! Dat hij direct zou lukken had ik niet verwacht , want het is best bewerkelijk om een kerststol te maken. Het recept dat ik gebruikte kwam van Rutger Bakt, een aanrader dus.

Ik had wat kerststol over en deze was echt al een beetje oud en taai. Ik probeerde er een broodpudding van te maken en tot mijn verbazing was deze een enorm succes. Stiekem vond ik dit nog lekkerder dan de kerststol zelf. Wat een geluksmaand is december qua bakken geweest (alleen de karamelfudge is voor de zoveelste keer mislukt… iemand tips?).

Enfin, deze broodpudding is erg makkelijk en kan eigenlijk niet mislukken. Is hij nog niet helemaal gaar na 35 minuten? Laat hem dan nog iets langer
in de oven staan, iedere oven is immers anders. PS. Ik heb trouwens al eens eerder broodpudding gemaakt, maar dan met bananen en chocolade, dat recept vind je hier. Enjoy!

KokenKoken

Broodpudding van Kerststol

Dit heb je nodig voor circa 4 stukjes:

  • 175 gram (oude) kerststol (ongeveer 2 à 3 plakjes)
  • 100 ml melk
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 1 tl koek- & speculaaskruiden (of kaneel)
  • boter om in te vetten
  • eventueel bakpapier
  • ovenschaal

Zo ga je aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ovenschaal in met wat boter (zo blijft het bakpapier beter zitten).
Leg het bakpapier in de ovenschaal.
Snij de kerststol in stukjes en haal de spijs eruit.
Verdeel de stukjes kerststol over de ovenschaal.
Verdeel de spijs over de kerststol.

Klop in een andere kom de eieren met de melk, de vanillesuiker en de kruiden door elkaar tot een geheel.
Giet over de kerststol in de ovenschaal.
Bak de broodpudding in ongeveer 35 minuten in het midden van de oven.
Controleer na 20 minuten hoe ver de broodpudding is, wordt hij al mooi bruin? Gaat de broodpudding te hard (is hij al te bruin), dek dan de schaal af met wat aluminiumfolie.

De broodpudding is klaar wanneer de bovenkant mooi bruin is en het ei/melkmengsel mooi is gestold. Je kunt hem dan zo omdraaien en het bakpapier van de onderkant aftrekken, als een soort cake. Is de broodpudding na 35 minuten nog niet klaar? Laat hem dan 5 minuten langer in de oven en controleer daarna nogmaals.

Hoe hoger/groter de broodpudding (hoe meer kerststol) hoe meer tijd deze nodig heeft om te garen.

Serveertip: de broodpudding is het lekkerst wanneer deze nog een beetje warm is. Lekker met een bol vanille ijs en slagroom of gebakken appeltjes met kaneel.

One thought on “Kerststol over? Maak er broodpudding van!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.