Bitterballen met champignons (vega optie)

Mijn oma maakte vroeger altijd zelf kroketten. Je kunt eindeloos variëren met de inhoud. Van rundvlees tot groente, van risotto/mozzarella tot champignons. De basis blijft hetzelfde! Van 9 maart t/m 15 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees 2020. Vandaar deze vegetarische bitterballen variant.

Het leuke aan dit recept is; Je kunt de bitterballen ook vegan maken. Het is precies hetzelfde recept, alleen vervang je de boter door plantaardige boter te gebruiken en het ei door amandelmelk en een beetje bloem. Surprise: de plantaardige margarine is zelfs goedkoper dan roomboter en je proeft vrijwel geen verschil. Enjoy, lekker duurzaam genieten zonder vlees!

Bitterballen met champignons (vega optie)

Aantal: 16 stuks
Duur:
30 minuten –  minimaal 1 uur koelen – minimaal 1 uur vriezen – 7 minuten afbakken
Ingrediënten:
olie
250 gram champignons ½ grote ui
snufje tijm
80 gram margarine of boter
Lactosevrij? Vegan? Gebruik Wajang Margarine
125 gram bloem
1 vegetarische bouillonblok
500 ml water

+- 2 eieren
Vegan? Gebruik amandelmelk met een beetje bloem
paneermeel
beschuit
peper zout

Benodigdheden:
bakpan
kookpan
bakjes
frituurpan
Voorbereiding (kan eventueel eerder):
1. Snij de uien en de champignons in kleine stukjes
2. Weeg alle ingrediënten af.
3. Pak een bakpan. Bak daarin de champignons met een snufje tijm, peper en zout in de olie, totdat ze goud bruin zijn.
4. Pak een kookpan. Smelt daarin de boter of de margarine.
5. Voeg de ui toe, laat de ui goudbruin worden.
6. Kook ondertussen het water en los het bouillon blokje erin op.
7. Voeg de bloem, beetje voor beetje, aan de boter toe en blijf goed roeren.
8. Voeg daarna de bouillon scheutje voor scheutje toe. Blijf goed roeren totdat de ragout een mooie dikte heeft voor bitterballen. Stop op tijd met de bouillon toe te voegen.
9. Voeg de champignons toe en roer alles goed door elkaar.
10. Laat het geheel in de koelkast afkoelen tot een vaste ragout die je goed kunt rollen.

11. Verkruimel het beschuit in een bakje tot grof paneermeel.
12. Klop twee eieren los in een andere kom.
13. Zet tenslotte een kom met fijn paneermeel klaar.
14. Maak bolletjes van de dikke ragout van ongeveer 30 gram.
15. Rol de bolletjes eerst door het fijne paneermeel, daarna door het ei en daarna door het grove paneermeel.
16. Vries de bitterballen in.

17. Frituur de bitterballen in ongeveer 5-7 minuten op 175-180 graden totdat ze mooi bruin en knapperig zijn.

Serveertip: Serveer de bitterballen met truffelmayonaise.

One thought on “Bitterballen met champignons (vega optie)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.