Bo’s boekenplank: 365 goede redenen om aan tafel te gaan

omslagggggg

Bo’s boekenplank: Klassieke Lasagne uit “365 goede redenen om aan tafel te gaan.”

Vorige week rond deze tijd stond mijn zelfgemaakte lasagne in de oven. Om precies te zijn: mijn éérste zelfgemaakte lasagne.. Twee jaar geleden toen ik 18 werd, ik weet het nog als de dag van gisteren, kreeg ik een heel groot en mooi kookboek cadeau van een paar vrienden. Toen al was ik gek van koken, bakken en in de keuken staan. Voor mij een perfect cadeau dus. Ik vind het een prachtig boek, al schrok ik vandaag (toen ik het boek ging googlen) wel een beetje van de prijs.. €89,95 voor een kookboek?! Ik heb een fortuin in mijn kast staan blijkt..

  Omslagpicture IMG_6480

Een fortuin aan kookkennis, emotionele waarde en blijkbaar ook aan vermogen. Kortom: Tijd om jullie ook maar eens met mijn gouden vondst te laten kennis maken. De klassieke lasagne dus, met gehakt, tomatensaus en bechamelsaus. Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan, want helaas liep ik tegen een paar probleempjes aan (eens moet de eerste keer zijn hè.) Ik leg het recept uit in 3 delen (tomatensaus, bechamelsaus en opstapelen), hopelijk is het daardoor een beetje overzichtelijk. Het is een pittig recept, maar dan heb je ook wat! Daar gaan we dan, zo maak je lasagne.. Succes!

IMG_6460 IMG_6461

Dit heb je nodig:
voor 3 personen, het recept zegt 6 maar wij hebben er met z’n 3 van gegeten. (Dit waren wel twee uitgehongerde kerels en ik.. ik hoopte nog wat in te kunnen vriezen, maar blijkbaar was het heel lekker want alles ging in één keer op.)
Tijd (in het boek zeggen ze 30 minuten voorbereiden en 30  minuten oventijd, ik zeg 60 minuten voorbereiden en 30 minuten oventijd.)

IMG_6459

Deel 1: Tomatensaus

Dit heb je nodig:
– 3 tenen knoflook + knoflookpers
– 3 uien (middelgrote, ik had 3 grote phoeee wat veel ui.. nog nooit zoveel gesneden ui gezien..)
– 6 tomaten
– paar scheutjes olijfolie om in te bakken
– 400 gram gehakt
– 1 eetlepel Provençaalse kruiden (hiervoor nam ik basilicum, oregano en salie uit een potje)

Zo maak je het:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

IMG_6462  IMG_6464
Stap 2: Snijd de uien in kleine blokjes. Doe de olie in de pan en fruit de ui in ongeveer 5 minuutjes.
Stap 3: Pel ondertussen de knoflook en knijp hem uit met de knoflookpers over de uitjes.
Tip: Heb je geen knoflookpers? Snijd de knoflook dan in mini kleine stukjes.

IMG_6466
Stap 4: Voeg na de 5 minuten het gehakt toe en bak dit samen met de knoflook en de uitjes nog 10 minuten rul.

IMG_6465  IMG_6467
Stap 5: Snijd ondertussen de tomaten in blokjes, voeg ze na 10 minuten bakken toe samen met de kruiden en de tomatenpuree.

IMG_6468  IMG_6469
Stap 6: Laat de saus op een laag vuur nog ongeveer 15 minuten pruttelen. (af en toe goed doorroeren, dan pas wordt het echt een sausje.)            

Deel 2: Bechamelsaus
Tja, hier ging het dus bij mij helemaal mis.. Daarom heb ik hiervoor twee optiess. Optie 1: De optie voor gevorderden (oftewel de optie uit het boek) en optie 2: de optie voor wat minder gevorderden. (de optie voor mij van mijn moeder. Ik prefereer zelf optie 2!)

Optie 1: Volgens het recept

Dit heb je nodig
– 50 gram bloem
– 50 gram boter
– 8 dl melk (In het recepten boek stond 8 dl melk.. ik heb het samen met Bob, mijn mannelijke huisgenootje, gegoogled. Was het nu 80 of 800 ml? 800 dus.)
– Zout & peper

Zo maak je het:

IMG_6470
Stap 7: Smelt de boter in een pan.

IMG_6471  IMG_6473
Stap 8: Roer de bloem erdoor en laat deze roux (zo noemen ze het) 3 minuten pruttelen.

IMG_6475
Stap 9: Voeg al roerende de melk toe en laat de saus 5 minuten zachtjes koken.
Stap 10: Voeg voor de smaak wat zout en peper bij.

Optie 2: Van mijn moeder voor mij (een beginneling)

Dit heb je nodig:
– 1 liter melk
– Maizena
– Smeerkaas
– Garde

Zo maak je het:
Stap 7: Doe van de melk 2dl (oftewel 200 ml) in een mok. Voeg hiertoe 3 eetlepels maïzena en roer dat tot een papje.
Stap 8: Spoel een (kook)pan om en doe  800 ml melk in de pan, breng deze aan de kook.
Stap 9: Roer met de garde het maïzena papje erdoorheen, beetje voor beetje tot de gewenste dikte.
Tip: Blijf goed roeren, want het papje brandt snel aan! Vergeet de bodem niet.
Stap 10: Voeg de smeerkaas toe wanneer het papje op de gewenste dikte is.

Deel 3: Opstapelen

Dit heb je nodig:
– 300 gram geraspte kaas (ik raad meer aan, nooit genoeg kaas.)
– 200 gram voorgekookte lasagnevellen (Ik kocht die van het merk Honig.)
– Ovenschaal

IMG_6476 IMG_6477

Begin met een laagje bechamelsaus, daarna een beetje vleessaus en kaas gevolgd door een laagje lasagnevellen. Ga zo door, zorg dat de lasagnevellen goed bedekt zijn door de bechamelsaus, want anders worden de lasagnebladen niet zacht!! Sluit uiteindelijk af met een laagje bechamelsaus en strooi de rest van de kaas over de bovenkant. Daarna 30 minuutjes in het midden van de oven op 180 graden en voilà, échte zelfgemaakte lasagne.

  IMG_6478

Mhh, het duurde misschien een beetje lang maar het was dan ook een echte speciale lasagne.
Ik vind het boek, ondanks de hoge prijs geweldig! Iedere dag een ander recept en bij elk recept is een mooie grote foto van 1 pagina toegevoegd. Als je de kans krijgt om er even doorheen te bladeren in de boekwinkel, zou ik dat zeker niet laten. Voor de beginnende kok is dit misschien niet meteen een boek om aan te schaffen, maar voor iemand die inspiratie zoekt is dit wel degelijk een musthave. Klik hier om het kookboek: 365 goed redenen om aan tafel te gaan direct te bestellen. Het boek is niet meer zo nieuw (2010), maar kennis en kookkunst vergaat natuurlijk niet. Welke kookboeken staan er bij jou in de kast?

Liefs, Bo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.