Tegenwoordig heb je eigenlijk altijd een smartphone bij de hand. Wat is er dan makkelijker om bijvoorbeeld je Samsung S20 te gebruiken om jouw foodfoto’s te maken? Ook leuk om spontane momenten vast te leggen. Bovendien is het ook een gedoe om je grote spiegelreflexcamera overal mee naar toe te slepen (iets wat ik steeds vaker in zie…)
Kortom: ook ik maak steeds vaker mijn foto’s met mijn mobiele telefoon. Het werd daarom tijd om me eens verder te verdiepen in: “mobiele fotografie”. Ik deel graag 5 tips om, via jouw smartphone, nog mooiere foodfoto’s te maken.
5 tips voor mobiele foodfotografie
Enkele jaren geleden heb ik een paar lessen “fotografie met je smartphone gevolgd” bij FotoBolwerk in Nijmegen. Ontzettend leuk om te doen! Daar leerde ik dat je met een aantal kleine trucjes je foto’s al een stuk professioneler over kan laten komen. Ik weet dat ik er nog lang niet ben qua fotografie; ben je überhaupt ooit klaar met leren? Heb je tips voor mij, deel ze dan gerust onder deze blogpost!
1. Instellingen qua licht
De meest waardevolle tip was voor mij, vanuit de cursus, het “ter plekke” bijstellen van het licht. Op vrijwel alle smartphones kun je in het camerascherm de foto direct verlichten (voordat je de foto daadwerkelijk hebt gemaakt). Dit doe je door het zonnetje naar boven of beneden te schuiven. Dat was mij nog nooit eerder opgevallen; even een “ohja-momentje” dus. Sowieso is natuurlijk licht het beste voor de helderheid van je foto… maar af en toe is dat natuurlijk niet aanwezig. Probeer daarom eens te experimenteren;
– met tegen het licht in fotograferen (bijvoorbeeld tegen de zon in),
– je gordijnen open of dicht te doen
– een lamp richting je eten te verplaatsen
– werken met een wit A4-tje op verschillende posities
Al deze simpele handelingen veranderen het licht van je foto.
“Soms kan ik minutenlang met verschillende lichtbronnen experimenteren en ben ik nog niet tevreden… Vooral in de winter komt dit nogal eens voor.”
#achterdeschermen #dezefotois
eigenlijknietbestemdvoorpublicatie
2. Dichtbij / veraf
In de foto’s tijdens mijn stedentrip naar Wenen, zie je een voorbeeld van het verschil van dichtbij / veraf bij de Sachertorte. Ook de afbeelding bij deze blogpost van een Romanesco broccoli is van heel dichtbij genomen. Zo wordt de focus gelegd op de mooie details van deze groente. Het kan dus heel waardevol zijn om de afstand tot jouw bord, het product of jouw drankje te veranderen. Uitproberen is hiervoor werderom “the key”.
3. Ondergrond
Het bord waar het eten op geserveerd wordt, zet direct de toon voor jouw foto. Een wit bord doet eten vaak meer opvallen door het contrast. Alhoewel voor lichtgekleurd eten zoals couscous of pasta (zonder saus etc.) een gekleurd en diep bord weer een betere match is. Ga eens aan de slag met verschillende borden, schalen en zoals later ook wordt besproken: verschillende opmaaktechnieken van het eten. Een houten en neutrale ondergrond doet vaak ook al wonderen. Sommige foodfotografen maken bijvoorbeeld gebruik van een houten pallet of houten plank als ondergrond. Heb je meerdere platen of planken in huis met verschillende soorten houttint of wellicht ook verschillende kleuren? Wissel ze dan eens af! Geen houten plank in huis? Dan heb je wellicht wel een placemat in huis, of bijvoorbeeld een mooie deken of een ander stuk stof.
4. Achtergrond / Compositie
Fotografeer jij je eten altijd van boven of van de zijkant, met of zonder een stukje achtergrond erbij? Hiervoor is volgens mij geen geschreven regel. Alhoewel een rommelige achtergrond de focus enorm van het bord met eten af kan leiden. Ik maak daarom altijd meerdere foto’s met of zonder achtergrond, van boven, vanaf de zijkant, vanaf de andere zijkant etc. Je kunt met je smartphone tegenwoordig ook de focus op je eten houden, door met je vinger op de plek te klikken waar de focus moet komen te liggen. Zo krijg je een mooi effect qua diepte en kun je de verhoudingen scherp/vaag zelf regelen. Een mooie tool, die bij de nieuwste smartphones steeds verder ontwikkeld is.
5. Opmaak en kleur
De opmaak en de kleur van het eten zijn minstens zo belangrijk voor de uitstraling van je foto. Ik heb het al kort gehad over de ondergrond en wat dat doet met de look-and-feel van je eten. Zelf heb ben ik fan om, wanneer ik een bord met eten opmaak voor een foto, de rand van het bord vrij/schoon te houden. Ik ga het liefst nog even snel met een doekje langs de rand. Hiermee ontwikkel je nog meer focus op het eten en een soort van ‘rust’ in je foto. Verder is het belangrijk dat je eerst over de opmaak van je bord nadenkt, voordat je het eten daadwerkelijk op het bord gaat plaatsen. Denk hierbij ook aan de kleuren van je gerechten; zelf vind ik het mooi om felgekleurde ingrediënten zo laat mogelijk op het bord te leggen. Dan krijgt de foto meer kleur. Achteraf kun je natuurlijk altijd de highlights nog even extra naar voren laten komen door middel van een fotobewerkprogramma, bijvoorbeeld de gratis app Pixlr. Ook handig te gebruiken via je mobiel!
Kortom: smartphonefotografie heeft ook bij mij steeds vaker de voorkeur. Zeker omdat ik nogal ongeduldig ben als het gaat om eten. Als ik iets heb gemaakt, of als er eten voor me staat, dan wil ik er het liefst zo snel mogelijk aan beginnen.
PS. Weet jij een goede cursus voor foodfotografie in de buurt van Nijmegen? Let me know! #neverstoplearning #foodfotografie
Leuk en leerzaam tegelijk. tips om te onthouden!!!