Satésaus zelf maken (pindasaus)

Phoe, wat is het lastig om satésaus mooi te fotograferen… Dit even tussendoor. Maar here it is! Mijn moeders recept. Ik heb het gisteren voor het eerst zelf gemaakt. Eigenlijk… moest ik wel, want ze hebben hier in Kopenhagen geen Satésaus. Vandaag laat ik je dus zien hoe je (noodgedwongen of niet) satésaus zelf kunt maken. Het mooie van satésaus of pindasaus zelf maken is dat je zelf kunt beslissen of je hem spicy of minder spicy maakt. Onze Indiase flatmate zou hem denk ik heel spicy maken. Ik heb deze week namelijk een aantal van zijn gerechten mogen proberen en daarmee heb ik mijn grens qua heet en gekruid eten zeker verlegd.. Hou je niet zo van gekruid eten, dan kun je de satésaus wat zoeter maken. Het recept staat dus niet geheel vast, wacht, ik leg je precies uit hoe het werkt!

Satésaus Satésaus in pan

Satésaus zelf maken

 Recept voor satésaus voor ongeveer 4 personen
Kan ingevroren worden

Dit heb je nodig:

  • circa 300 ml pindakaas (halve pot)
  • circa 500 ml water
  • 5 eetlepels Ketjap Manis Zoete Indonesische saus
  • Knoflookpoeder
  • Suiker
  • Sambal en/of peper
  • Optioneel: snufje kerriepoeder en snufje paprikapoeder
  • Steelpannetje* + deksel
    * Tip: Gebruik een steelpannetje zonder anti-aanbaklaag. Ik heb gemerkt dat met een anti-aanbaklaag de pindasaus zich niet goed wil mengen met het water (zie foto) Gebruik dus NIET de pan op de foto, maar een échte kookpan zonder baklaag. 

Zo ga je aan de slag:

Stap 1: Pak een steelpannetje en vul dit met ongeveer 500 ml water
Stap 2: Zet het water op het vuur en laat het koken.
Stap 3: Doe de pindakaas er lepel voor lepel bij, totdat er een smeuïge massa ontstaat.
Stap 4: Strooi een snufje knoflookpoeder en een klein beetje peper of sambal erbij, blijf goed roeren!
Stap 5: Voeg 5 eetlepels Ketjap Manis toe en roer wederom goed door.
Stap 6: Voeg een eetlepel suiker toe, blijf nogmaals GOED ROEREN!

Gouden Tip: GOED ROEREN!
De satésaus gaat spetteren, dus kijk goed uit. Zet eventueel de deksel erop. Waarom goed roeren? De saus brandt nogal snel aan, om dit te voorkomen moet je dus goed blijven roeren totdat de saus is ingedikt.

Stap 7: Wanneer de saus is ingedikt is het moment daar: Proeven!
– Voeg wat water toe als de saus te dik is, voeg wat pindakaas toe als de saus te dun is
– Voeg wat suiker toe als je de saus te heet gekruid vindt, voeg wat peper, sambal of knoflookpoeder toe wanneer de saus te mild is, volgens jou. Blijf wederom proeven.
Breng eventueel de saus nog wat op smaak met kerrie en/of paprikapoeder. Dit maakt de saus helemaal af, maar als je dit niet in huis hebt kun je dit ook weglaten (is wel jammer)

Tip: Heb je satésaus over, dan is dit makkelijk in te vriezen in een plastic bakje.

Serveertips:

– Satésaus met eigen gemaakte gehaktballetjes
– Satésaus met kipfilet (kipsaté)
– Satésaus met zelfgemaakte bami of nasi.
– Favoriete serveertip: KOMKOMMER dippen in Satésaus! Heerlijk, mijn favoriete combinatie.

Heb jij ooit zelf pindasaus of satésaus gemaakt? Heb je tips voor me of wil je jouw recept delen?
Laat het me weten! 
Liefs, Bo

2 thoughts on “Satésaus zelf maken (pindasaus)

  1. Wil ik toch hier in Wenen een lekker recept maken waar ik satesaus voor nodig heb, hebben ze dat potverdorie niet! Gelukkig wist ik dat jij er ooit een blogpost over had gemaakt. Je bent een topper Bo!! Je hebt mij zojuist van pindasausloze 5 maanden gered. Dus dat wordt morgen maar meteen even uitproberen.

    1. Haha Pauline wat een top reactie! Wat een schat ben je ook. Ik ken het gevoel: zonder pindasaus leven is onmogelijk in mijn ogen! Laat je me weten hoe hij is gelukt? 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.