Upcycling: ons TV-kastje

Upcycling: het verhaal achter ons TV-kastje

Upcycling, een woord dat tot voorkort bij mij onbekend was. Onder upcycling wordt onder andere verstaan dat je een product dat eigenlijk weggegooid zou worden een “upgrade” geeft zodat er een nieuw bruikbaar product uitkomt. Pinterest staat vol met ideeën. Mijn idee was niet zo spectaculair, maar wel mijn eerste upcyclingproject, dat ik graag met jullie deel. Het gaf een trots gevoel!

Onze zoektocht naar een nieuw TV-kastje liep niet zoals gehoopt. Onze eisen waren: niet zo groot, modern maar wel authentiek, zwart en betaalbaar. Dat “modern maar wel authentiek” bleek lastig te combineren met “betaalbaar en zwart”… Toen ik op Marktplaats aan het rondneuzen was, zag ik een gratis kastje staan (zie hieronder).

Ik stuurde een berichtje en probeerde het busje van mijn ouders te lenen, omdat onze auto erg klein is… Echter de “Marktplaats mevrouw” gaf aan dat iemand het kastje al wilde ophalen, maar dat hij/zij nog geen tijd had doorgeven. Ze dacht dat het kastje wel bij ons in de auto zou passen, dus als we vandaag het kastje nog op konden halen… dan was hij voor ons.

Zo impulsief als we zijn, reden we met onze kleine auto richting het kastje. Daar aangekomen kwamen we tot de conclusie dat hij niet via de achterklep de auto in paste.. Het was centimeter werk, maar het paste NIET… We stonden even verslagen te kijken en besloten het kastje via de achterdeur in de auto te zetten. Ook dat plan mislukte, de deur ging niet ver genoeg open… Onze laatste kans was de voordeur van de auto, alle banken plat en een beetje duwen… Het lukte, maar het was even spannend of we de bekleding van de auto beschadigd hadden. De autorit terug hing er dus enigsinds spanning in de lucht. De auto beschadigen voor een gratis opknap kastje, dat was het niet waard geweest.

Gelukkig bleek de schade weg te poetsen met een natte doek en was de autobekleding weer als nieuw. Na een middagje schuren en verven was daarna het kastje ook als nieuw. Oh, en vergeet het googlen niet! Hoe schuur je een kastje? Moet je het kastje ook ontvetten? Welke verf hebben we nodig? Welke kwast? Etc. Etc. Het werd een serieus project.

We zijn erg blij met het resultaat, het geeft veel voldoening om te zien hoe het kastje na zijn opknapbeurt is geworden. Het is een kastje dat direct opvalt in onze huiskamer, modern maar authentiek, niet te groot, zwart en betaalbaar. Bovendien, een kastje met een verhaal!

Door spullen tweedehands aan te schaffen, ze eventueel op te knappen, spullen te lenen en bovendien zuinig met je huidige spullen om te gaan – zorg je dat je minder koopt, consumeert en daarmee minder grondstoffen gebruikt, waardoor je minder druk legt op de aarde en zijn natuurlijke bronnen. Het kan bovendien ook nog veel geld schelen, dat je kunt gebruiken voor de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven. Iets waar ik vroeger niet zo bij stil stond en waar ik nu al gelukkig van wordt!

One thought on “Upcycling: ons TV-kastje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.