No Waste: Instock – Lunchen tegen voedselverspilling

Nowaste: Instock – Lunchen tegen voedselverspilling

Als je mijn blog al langer volgt en vaker leest, dan weet je dat ik enorm anti-voedselverspilling ben.. Ik vind het vreselijk zonde als ik iets over de datum heb laten gaan of als er (om wat voor reden dan ook) iets weggegooid wordt wat nog gewoon goed was. Het verbaasd me nog steeds hoeveel mensen toch dingen over de datum laten gaan of zomaar weggooien. Ik hoop jullie als mijn lezers, door mijn No-waste-woensdag berichten, meer bewust te laten worden van de hoeveelheid voedsel dat je weggooit. Uiteraard is bewustwording niet het doel, het doel is om zo min mogelijk weg te gooien!

Tijdens mijn afstudeerproject bezocht ik een organisatie die ook bezig is met het terugdringen van voedselverspilling en de bewustwording van het probleem van voedselverspilling. Deze organisatie heet Instock. Zij hebben onder andere een restaurant in Amsterdam waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren. Ik ging er een kijkje nemen!

Instock – Amsterdam

 Czaar Peterstraat 21, Amsterdam
amsterdam@instock.nl
+31 (0)20 363 5765

Je komt binnen bij Instock in Amsterdam en als je het verhaal achter deze plek niet zou weten, zou je denken dat het een normaal restaurant is. Daar komt echter snel verandering wanneer je de kaart te zien krijgt. (zie foto hieronder).

Instock Amsterdam - www.zo-ofzo.nlInstock Amsterdam - www.zo-ofzo.nl

Dan blijkt al snel dat dit een plek is met een verhaal. Je kunt namelijk kiezen uit “de oogst van de dag’. Bij Instock wordt gekookt met ingrediënten die beschikbaar zijn. Dat wil zeggen iedere dag andere ingrediënten, iedere dag een ander menu. Deze ingrediënten komen van lokale Albert Heijns en andere producten die de producten niet meer verkopen. Dit zijn producten met een schoonheidsfoutje, producten waarvan de datum verstreken is maar die wel nog goed zijn en bijvoorbeeld producten waar er teveel van zijn (overproductie bij bijvoorbeeld boeren). Zoveel stomme redenen om voedsel (dat nog goed) is weg te gooien!

Instock Amsterdam - www.zo-ofzo.nlInstock Amsterdam - www.zo-ofzo.nl

Stichting Instock redt het voedsel door deze ingrediënten te verwerken in gerechten, zoals deze bananen-kaneelcake (die ik bestelde toen ik er was). Bewustwording speelt ook weer een grote rol bij het eten van een gerecht gemaakt door Instock. Als je ziet wat voor lekkers er nog allemaal van deze ingrediënten gemaakt kan worden, dan denk je wel tweemaal na voordat je iets weggooit. Weggooien is gewoon zonde! Er wordt duidelijk een punt gemaakt, op een hele creatieve manier. Dit zorgde ervoor dat ook ik mezelf eens goed achter de oren ging krabben over mijn gedrag wat betreft voedselverspilling.

Instock Amsterdam - www.zo-ofzo.nlInstock Amsterdam - www.zo-ofzo.nl

Wil jij thuis ook wat meer letten op het weggooien van voedsel? Instock heeft ook een leuk en origineel kookboek geschreven, wat je helpt om te koken met wat je op voorraad hebt. Meer tips om voedselverspilling te voorkomen? Blijf me dan volgen, op woensdagen post ik vaak een no-waste tip! Bijvoorbeeld deze No Waste: Broodpudding met banaan en pure chocolade of iets heel anders: oude tijdschriften een nieuw leven geven >> No waste: oude tijdschriften recyclen

Update: Instock zit ondertussen ook in Utrecht en Den Haag. Leuk om een keertje heen te gaan om te zien wat ze op die dag serveren! Dat is uiteraard iedere dag weer anders.

One thought on “No Waste: Instock – Lunchen tegen voedselverspilling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.