No Waste: Alles over eieren

Een lekker vers eitje met Pasen, dat is hartstikke fijn, dat maakt net even het verschil. Maar wat als de eieren niet op zijn gekomen deze Pasen.. In dit bericht behandel ik “frequently asked questions” over eieren. Hoe bewaar je ze het best? Hoe weet je of ze vers zijn? en ga zo maar door. Mijn belangrijkste bronnen waren Kook Rubriek en Voedingscentrum.

https://rubriek.nl/kook/eieren-bewaren

Hoe bewaar ik eieren - www.zo-ofzo.nl

Waar bewaar ik eieren?

Bewaar eieren op een koude, droge plek (bijvoorbeeld in een eierdoosje in de kelder). Eieren kunnen namelijk niet goed tegen vocht, licht en temperatuursveranderingen.

Je kunt ze ook in de koelkast leggen, ook al zijn de meningen hierover verdeeld. Sommige websites stellen dat eieren ook buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Ik bewaarde mijn eieren zelf, tot nu toe, altijd in de koelkast (nu voortaan altijd met het doosje eromheen). Ik werd overtuigd door dit filmpje, ik blijf eieren dus in de koelkast bewaren, ondanks dat ze in de winkel niet in de koeling worden bewaard.

Tip: Leg je de eieren in de koelkast? Leg ze dan niet naast iets wat sterk ruikt, deze geur kan door de schaal het ei binnendringen.

Hoe bewaar ik eieren?

Bewaar de eieren met de punt naar beneden in het eierdoosje. Het eigeel blijkt dan het beste op z’n plek.

Hoelang bewaar ik eieren?

Eieren zijn op hun best na een week. De tenminste houdbaar tot datum is de 28ste dag nadat de eieren gelegd zijn. Gekookte eieren zijn slechts vijf dagen te bewaren in de koelkast.

 Wist je dat: je gescheiden eiwit en eigeel wel tot 3 maanden in kunt vriezen.

Check hier een leuk filmpje over het splitsen van eieren.

koken & tafelen algemeen

Hoe weet ik hoe vers mijn ei is?

Vers gekookte eieren zijn moeilijker te pellen, maar je kunt ook vooraf kijken of een ei vers is. Als je met het ei schudt en je voelt de inhoud niet bewegen dan is het ei vers. Wanneer ongekookte eieren blijven drijven zijn ze niet meer te gebruiken.

Een eitje over..?

Een ei over en weet je niet wat je ermee moet doen?
Ik geef je een paar suggesties, ook voor na Pasen!

Pasen: Simpele sandwich met ei, kipfilet en komkommer.
Nieuwjaarshapje: gevulde eieren
Salade van witlof, paprika, ei en kipreepjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.