Kweek je eigen tomatenplant
Dit is moestuinjaar nummero 1.. tot nu toe al veel geleerd en ontzettend trots op alle stapjes die er met mijn moestuin worden gezet! Zo kan ik met trots mededelen dat mijn eigen gekweekte tomatenplanten gele bloempjes beginnen te krijgen… YEAH! Wil je ook zelf je tomatenplant uit een (overrijpe) tomaat kweken? Volg dan onderstaande stappen, het is super easy en super satisfying!
Dit ga je doen:
Snij een tomaat in plakjes, zorg dat er in de plakjes zaadjes zitten, die zijn goed zichtbaar. Mijn ervaring: mijn tomaat was al aan één kant aan het schimmelen, dat stukje heb ik eraf gesneden, de rest heb ik gebruikt. Gooi je tomaten dus niet weg maar kweek er tomatenplantjes van.
Stap 2 is eigenlijk heel simpel: vul een pot of bijvoorbeeld een schoongemaakt plastic bakje (waar bijvoorbeeld aardbeien in hebben gezeten), met potgrond of aarde, net wat je voor handen hebt. Leg de tomaat erin, de plakjes goed verdeeld in de pot. Strooi er een laagje aarde overheen, zodat ze net onder het zand zitten.
Zet de pot binnen op een warme droge plek (bijvoorbeeld de vensterbank). Geef je plant in de eerste twee weken IEDERE DAG WATER. Niet teveel, zorg gewoon dat de grond goed nat blijft. Daarna is het wachten, wachten wachten.
Wanneer zie je resultaat?
Als er iemand ongeduldig is, dan ben ik het wel… Moestuinieren is een soort therapie voor mij… wachten wachten wachten… soms kijk ik de plantjes gewoon omhoog. Het duurt ongeveer 2 weken voordat je de eerste sprietjes boven de grond uit ziet komen. Wanneer het plantje verder groeit ontpopt zich een echt tomatenplantje met hele mooie gekartelde bladeren.
Geheimpje: ik dacht in het begin dat mijn plantje een paprikaplantje was, totdat het plantje verdacht veel op mijn gekochte tomantenplanten ging lijken… ik had de bakjes omgewisseld en was ik vergeten waar ik de paprikazaadjes (uit de paprika’s waarmee ik had gekookt, blogpost volgt) en de tomatenschijfjes in had gedaan… Maar goed 🙂 Uiteindelijk blijkt het verschil tussen deze twee goed zichtbaar.
Je plantjes verpotten
Krijgen je plantjes de eerste echte bladeren? Let op: eerst krijgen de plantjes kleine kiemblaadjes. De eerste echte bladeren komen daarna (je plantje heeft dus minstens vier blaadjes, vóórdat je ze gaat verpotten). Je gaat ze op dat moment “verspenen”, oftewel: verplanten, om ze meer ruimte te geven om te groeien. Je geeft ieder plantje dus een eigen potje. Ik raad jullie aan het filmpje van Angelo Dorny te kijken. Hij legt heel helder uit hoe je je tomatenplantjes verpot. In deze fase hoeven de plantjes niet meer 1x per dag water, maar dan is 2x in de week voldoende.
Buiten of binnen?
Een beginnersfout die ik heb gemaakt is mijn planten direct naar buiten verzetten… (de ongeduld hè…). Maar je moet echt echt écht wachten totdat de nachtvorst voorbij is (dus dat de zogenaamde: ‘ijsheiligen” is geweest). Na half mei / juni is het tijd om je plantjes naar buiten te doen!
Dieven?!
Als je planten buiten staan dan is het belangrijk om (het liefst iedere week), je planten te dieven. Ik had er nog nooit van gehoord, dus ben er vrij laat mee begonnen. De “Dieven” – het zijn een soort van zijstengels van je plant – stelen de voeding voor de tomaten en zorgen dat je plant gaat woekeren (wat schimmels in de hand gaat werken). Dieven is heel makkelijk, wederom verwijs ik jullie weer naar een filmpje van Angelo – bedankt Angelo!
Ik zit met smacht te wachten totdat één van de bloemtjes verandert in een tomaat… Heb jij een moestuin? Wat verbouw je zoal? Heb je nog gouden tips voor mij als beginner? Laat het me weten via een opmerking hieronder of info@zo-ofzo.nl.
Wat een leuk idee!! en mooi om ze te zien groeien!!