Geband uit mijn badkamer; wattenstaafjes en schijfjes.

Mijn doel in 2020 is om minder afval te produceren, vooral “single-use plastics” wil ik uit mijn leven bannen. In verpakkingen, wegwerpproducten en zelfs in sommige verzorgingsproducten zit plastic (microplastics). Daar stond ik nooit bij stil. Ik beschrijf in deze blog hoe ik: wattenstaafjes en wattenschijfjes in mijn badkamer verving door afvalvrije producten. En ik vertel je uiteraard wat ik daarvan vond!

Geband uit mijn badkamer; wattenstaafjes en schijfjes.

Ik lette er nooit zo op: mijn eigen afvalproductie en plasticgebruik. Maar joh, wat schrok ik toen ik dit wel ging doen. Wat gooien we met z’n allen veel weg! Toen bij mij het kwartje viel, eind 2019, besloot ik actie te ondernemen en me bewuster bezig te gaan houden om plastic gebruik en afvalproductie in mijn dagelijkse leven terug te dringen. Ik begon met mijn badkamer; deze twee dingen vervangen door duurzamere oplossingen was eigenlijk minder moeilijk dan ik dacht!

Wattenstaafjes

Wattenstaafjes waren voor mij tot voorkort niet weg te denken in mijn douche- en verzorgingsritueel. Noem me een gekkie, maar het gevoel om even je oren schoon te maken met een wattenstaafje dat beviel me. Terwijl ik eigenlijk al wist dat het niet zo goed is om vaak je oren schoon te maken met een wattenstaafje. Ook gebruikte ik wattenstaafjes om make-up onder mijn ogen te verwijderen. De wattenstaafjes die ik na 1x gebruiken weggooide, heb ik ingeruild voor twee herbruikbare wattenstaafjes; eentje voor het verwijderen van mijn make-up en eentje voor mijn oren. Tot nu toe bevalt dit goed; een bijkomend voordeel is dat ik ook bewuster omga met het schoonmaken van mijn oren.

Make-up watjes / wattenschijfjes

Tot voorkort gebruikte ik de wegwerp make-up watjes zoals we ze waarschijnlijk allemaal kennen. Ze zitten in een enorme lange rol, het zou een rol met koekjes kunnen zijn. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk lang met zo’n rol deed, want ik gebruikte de watjes vaker (voor- en achterkant en dan vaak twee keer, totdat ze helemaal zwart van de mascara zagen). In het begin moest ik wennen aan de kantoenen watjes van Dille & Kamille. De oogmakeupremover leek minder goed te werken op deze wat dikkere watjes. De zachtheid van de watjes beviel me wel! Waar ik het meest nieuwsgierig over was, was het resultaat van de watjes na een wasbeurt in het bijgeleverde zakje. Ze waren niet allemaal helemaal schoon geworden; een oplossing hiervoor vond ik door ze gewoon even in warm water te laten weken met wat zeep. Na deze uitkomst ben ik helemaal van de wegwerpwatjes af en gebruik ik nu voor de volle 100% de katoenen watjes. Het is even een investering (rond de 16 euro), maar nu produceer ik in ieder geval geen afval meer! Ik zit er ook over te denken om mijn oogremover (dat in een plastic flesje zit) te vervangen door zelfgemaakte oogremover van natuurlijke materialen. Stay tuned, ik ga hier snel mee experimenteren en dan zal ik het met jullie delen!

De volgende stap, je ziet ze op de foto al liggen, is om mijn tandenborstel en de plastic shampoo flessen uit de badkamer te bannen… Ik ben benieuwd wat ik daarvan vind. Ik ben namelijk best wel gehecht aan mijn huidige shampoo! Hebben jullie tips? Let me know!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.