Drie simpele tips om je tuin duurzaam op te leuken

In deze blogpost deel ik onze tips voor een mooie, comfortabele maar ook duurzame tuin. Duurzaamheid speelt een steeds belangrijke rol in ons leven en dus ook in onze tuin. Hoe maak jij je tuin een stukje leuker én een stukje duurzamer?

Drie simpele tips om je tuin duurzaam op te leuken

De laatste jaren ben ik me steeds meer aan het verdiepen in ‘de tuin’. Sinds juli 2019 hebben we zelf een voor- en achtertuin. Het experimenteren kon beginnen! Ik waagde de gok met het plaatsen van enkele nieuwe eetbare planten, zoals tomatenplanten en wat kruiden. Wat begon als een experiment, groeide uit tot een zoektocht naar duurzame, simpele en goedkope manieren om onze tuin op te leuken. Zo hebben we dit jaar de voortuin op de schop genomen, helemaal zelf en zo duurzaam mogelijk. 

1. Hergebruik materialen

Ons tuinavontuur startte met het maken van een plattegrond. We probeerde een speciaal online programma voor tuinontwerp, maar uiteindelijkhad onze voorkeur toch pen, papier en uiteindelijk ook Excel voor de moestuinindeling. Stap één was het opmeten van de verschillende delen van de tuin. Daarna bepaalde we waar we het nieuwe pad wilden leggen.

Kijk op Milieu Centraal voor meer tips over hoe je jouw duurzame en groene tuin aan kunt leggen.

 

De materialen hadden we al in ons hoofd: we konden grint van mijn ouders overnemen en de tegels hebben we via marktplaats gekocht. Tweedehands is duurzamer en vaak ook goedkoper! Toen we daadwerkelijk met de tuin aan de slag gingen eerst de klinkers eruit en het nieuwe grindpad met de tegels erin. Een vriendin inspireerde ons om materialen te hergebruiken. Zij heeft van oude straatstenen een mooie robuuste bank gebouwd. Wij besloten onze oude klinkers te gebruiken om kleine muurtjes te bouwen rondom onze fruitbomen. Ja, deze fruitbomen staan in de voortuin, want waarom ook niet!   

Deze slideshow vereist JavaScript.

2. Upcycling en duurzaam licht

’s Middags hebben we zon schijnend op onze loungeset, zo kunnen we heerlijk lunchen en borrelen. De loungeset is wederom tweedehands en dus lekker voordelig aangeschaft. Het derde zithoekje bestaat uit een schattig bistrosetje, deze heb ik laatst een nieuw kleurtje gegeven. Je tuinmeubels schilderen of lakken, zodat ze nog een ronde meekunnen is een zeer goed idee. Je kunt ook materialen ‘upcyclen’, denk daarbij bijvoorbeeld aan een palletbank of autobanden gebruiken als bloembakken. Dit geeft een mooie rauwe look aan je tuinHet pad is sterk bepalend voor de rest van jouw tuin. Wat ik zelf als tweede punt zeer belangrijk vond om over na te denken: een aantal zithoekjes. Zoals jullie wellicht weten, hou ik van eten. Voor ieder moment van de dag hebben we daarom een plek gecreëerd om samen te eten. ’s Ochtends zit ik graag in onze (wederom tweedehandse) zitzakken, lekker in de zon. Daarbij heb ik uitzicht op een pot vogelpindakaas, die populariteit onder de vogelbevolking begint te krijgen.

Onze tuin is vrij langgerekt waardoor we overdag zon hebben. Wat ik daarom zelf – als kers op de taart – erg belangrijk vond, was om ook te zorgen voor duurzame lichtbronnen met hun eigen mini zonnepanelen. Voordeel: ze gaan vanzelf aan wanneer het begint te schemeren én ze zijn duurzaam.

          

3. Behang de schutting: Tuinposter maken

Is je tuin minder langgerekt en wil je hem wat groter of langer laten lijken? Dan kan een tuinposter uitkomst bieden! Bovendien een mooie accessoire, waarmee je je tuin in een handomdraai een andere look geeft. Je kunt een tuinposter maken in elke sfeer die je wilt. Wil je je in Frankrijk wanen, wanneer je op je bistrosetje zit? Druk dan een tuinposter af van een gezellig Frans straatje. Of wat denk je van een mooi uitzicht of een foto van een bospad? Zo lijkt het net of er nog een pad naar een ‘geheim’ stuk van de tuin loopt. Wil je je tuin echt persoonlijk maken met deze tuinposter, denk dan wellicht eens na of je één van je eigen vakantiefoto’s kunt gebruiken. Hoe leuk is dat!

Naast een tuinposter kun je je schutting ook extra gezellig maken door extra gasten in je tuin uit te nodigen. Ik noemde hem eerder al: de potpindakaas voor vogels. Wat ook goed voor het duurzaamheidsgehalte in je tuin is, is een insectenhotel. Deze kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken. Het stimuleren van biodiversiteit in jouw tuin kan ook met leuke hangende bloempotten aan de schutting. Er zijn speciale zaadmengsels voor bloemen die vlinders aantrekken. Voor je het weet is het een drukte van jewelste en komen bijen, vogels en vlinders je vergezellen in jouw eigen mooie, comfortabele maar ook duurzame tuin!

Heb jij groene vingers? Ben je bezig met duurzaamheid en wil je jouw tips met me delen? Mail me dan gerust, ik sta altijd open voor nieuwe inspiratie waar ik zelf mee aan de slag kan!

One thought on “Drie simpele tips om je tuin duurzaam op te leuken

  1. Ik zie ook dat veel mensen tegenwoordig materialen ‘upcyclen’. Zelf heb ik ook een aantal pallets gekocht voor een project. Het lijkt mij leuk om een tafel te maken voor mijn tuin. Daarnaast wil ik ze ook gebruiken als afscheiding van het achterste gedeelte van onze tuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.