Bewuster tanden poetsen

Bewuster tanden poetsen

Zoals jullie wellicht weten ben ik “bewuster” aan het leven. Althans ik doe een poging ;-). Ik ben bewuster bezig met wat ik koop, wat ik eet, wat ik doe en wat ik weggooi; kortom hoe ik leef. Ik vertelde jullie in een andere blogpost al over hoe ik probeer het produceren van afval terug te dringen in mijn badkamer. Zo heb ik al afscheid genomen van wattenstaafjes en wattenschijfjes.

Een volgend project waar ik aan begonnen ben, is kijken hoe ik bewuster mijn tanden kan poetsen. Zowel in de zin van zero-waste, als in de zin van “mindful” tanden poesten. Ik vertel je graag meer over mijn bevindingen tot nu toe.

1. Waterfloss: het beste alternatief voor draadflossen

Ik heb een hekel aan mijn tanden flossen… Toch weet ik dat het goed voor je is, omdat de tandarts me op het hart blijft drukken: blijf flossen. Ik flos er dus op los, maar irriteerde me aan het feit dat ik iedere keer weer een tandenstoker of flosdraadje weggooide… Uiteraard zijn er plasticvrije alternatieven van tandenstokers en flosdraad. Ik vond de volgende optie nog prettiger en duurzamer dan draad of stokjes, namelijk de Waterfloss. Je kunt hiermee je tanden reinigen met water, zo creëer je helemaal geen afval. Ideaal toch! Hoe flossen of  ‘tandenstoken’ (is dit een woord?!) jullie zo bewust mogelijk? Een leuke website is “voor de wereld van morgen“, waar nog meer tips op staan!

2. Bamboo tandenborstel: ja of nee?

Ik heb niet de beste tanden, daar was ik al uit. Wanneer mijn vriend naar de tandarts gaat komt hij nooit terug met een gaatje (hij poetst niet-elektrisch). Hoe grondig, hard of lang ik ook poets; ik blijf meer gaatjes houden. Tot dusver poetste ik daarom altijd met een elektrische tandenborstel. Echter je leest natuurlijk ook wel op internet dat “bamboo” tandenborstels het helemaal zijn; duurzaam, afbreekbaar, biologisch, no-waste, groen etc. Ik heb dus een tijdje met de bamboo tandenborstels van zowel Dille & Kamille als Colgate gepoetst. Mijn conclusie is uiteindelijk dat ik toch liever mijn elektrische tandenborstel gebruik. Iemand tips over hoe deze te verduurzamen?

3. Tandpasta zonder plastic

Dit vond ik nogal een dingetje, tandpasta. Wie had dat gedacht: plastic in tandpasta… Microplastics wel te verstaan – tot voorkort was ik hiervan niet op de hoogte en dacht ik dat alleen de verpakking uit plastic bestond – maargoed, microplastics dus vaak onder de naam ‘polyethyleen’. Zinvolle informatie vind je op de website Milieu Centraal. Ook kun je op de website Beat the micro bead checken of er microplastics in jouw verzorgingsproducten zitten. Ik dacht dat het moeilijk was om over te stappen naar een duurzame tandpasta, maar toen vond ik bij Kruidvat een tandpasta van Colgate die geen microplastics bevat. De tube is gemaakt van gerecycled plastic, dus ik ben nog niet klaar met mijn experiment. Welke tandpasta is volledig zero-waste…? Ik denk dat ik ook nog tandpastatabletten ga proberen. Iemand hier ervaring mee? Let me know!

Colgate

4. Mindful tanden poetsen

Wat wellicht de leukste bevinding is uit mijn “bewuster tanden poetsen traject”, is dat ik erachter kwam dat ik tijdens het tanden poetsen de neiging heb om ondertussen iets anders te doen… Bijvoorbeeld nog even snel een t-shirt opvouwen in de slaapkamer (twee handen vrij, tandenborstel even stil in mijn mond), terug naar de badkamer nog snel even de wc-rollen bijvullen, instagrammen, de wekker zetten, uitzoeken wat ik morgen aan doe, nachtcrème opdoen etc. etc. etc. Als je erover nadenkt: waarom zou je dat doen? De helft van de tijd dat je dus denkt je tanden te poetsen, ben je dus eigenlijk níet je tanden aan het poetsen. De kraan zette ik uiteraard in de tussentijd wel altijd al uit, iets wat ik van vroeger uit heb meegekregen. Maar vanaf nu let ik erop dat ik met mijn gedachte 100% bij het tanden poetsen ben. Relax, de rest komt later!

One thought on “Bewuster tanden poetsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.